چوب نئوپان چیست؟ ضایعات حاصل از بهره‌برداری چوب درختان همانند خاک اره و ذرات ریزتر چوب بعد از ساخت لوازم چوبی، امکان استفاده مجدد داشته و تخته فشرده همانند ام‌دی‌اف و نئوپان خام که جزء محصولات ثانویه چوب بوده را از آن‌ها می سازند.

چوب نئوپان چیست

چوب نئوپان چیست و مراحل ساخت آن چگونه است؟

در پاسخ به چوب نئوپان چیست باید بگویم نوعی تخته خرده چوب با مقاومت بیشتر نسبت به چوب طبیعی است. در کارخانۀ چوب‌بری و کارگاه‌های تولید لوازم چوبی، خاک اره و چوب‌های ریز را با مواد شیمیایی مانند رزین یا چسب ترکیب نموده و طی مراحلی به نئوپان تبدیل می‌نمایند.

نئوپان دارای سه‌ لایه یا بیشتر بوده که در لایۀ میانی از تراشه‌های چوبی با اندازۀ کمی بزرگتر و برای سطح بالایی و زیری از خرده چوب‌های ریزتر با تراکم بیشتر استفاده می‌نمایند.

خلل و فرج بین خرده چوب‌ها باعث کاهش استحکام و مقاومت این تختۀ فشرده گشته، به این منظور تعداد لایه‌ها را افزایش می‌دهند و با چسب چوب این خرده‌ها را چسبانده و فشرده می‌نمایند؛ تا در برابر فشار و ضربه محکم‌تر شود. پس از مخلوط نمودن خرده‌چوب‌های ریز و درشت با چسب یا رزین، مایعی حاصل شده که باید در گرما پرس و فشرده شود.

در مرحلۀ پس از سرد شدن مایع، سطح آن را به منظور صاف شدن، سنباده می‌نمایند و اینگونه نئوپان بدون روکش تولید می‌گردد. البته سطح نئوپان کاملاً صاف نشده و همواره زبر و خشن است.

نام دیگر نئوپان چیست و چه کاربردهایی دارد؟

نوعی چوب که از فراوری خاک اره، تراشۀ چوب و همانند آن‌ها حاصل شده و با نام نئوپان یا تخته خرده چوب معروف است. این چوب در مقایسه با چوب طبیعی دارای قیمت پایین‌تر بوده و قابلیت بیشتری برای نگه‌داری میخ و پیچ دارد. کاربرد آن بیشتر در تولید محصولاتی است که ملاک سبک بودن چوب دارای اهمیت بوده و ظاهر آن اهمیت چندانی ندارد.

بیشتر بخوانید...  لیست قیمت ورق ام دی اف ضد آب {pvc} 1404

برای مثال در تولید کفی تخت، قفسه، کف، دیوارۀ کمد، میز، در و مواردی از این قبیل، انواع نئوپان استفاده می‌گردد.

بررسی مزایا و معایب نئوپان

نئوپان به دلیل وزن کم به راحتی قابل حمل بوده و نسبت به ام‌دی‌اف ارزانتر است.ولی محیط استفاده از آن باید دور از رطوبت بوده در غیر اینصورت منبسط و متورم شده و دارای ظاهری پوسته پوسته می‌گردد.

این محصول ظاهر چندان زیبایی نداشته ولی با انواع روکش، چهرۀ زیباتری به آن می‌دهند. همچنین به دلیل استفاده از مواد مصنوعی همانند چسب در تولید، این محصول مطابق با معیارهای محیط زیست و سازگار با آن نیست.

نئوپان چیست

نئوپان روکش دار چیست؟

روکش نئوپان را در برابر رطوبت و حرارت مقاوم‌تر نموده و ظاهر آن را زیباتر می‌نماید. اما این محصول همچنان در برابر فشار و ضربه دارای مقاومت کمتری نسبت به ام‌دی‌اف است. برای آشنایی بیشتر حتما مقاله نئوپان روکش دار چیست؟ را مطالعه نمایید.

محصول نئوپان تولید شده در ابتدا فاقد روکش بوده و برای شکیل‌تر شدن آن انواع متفاوتی از روکش به شرح ذیل استفاده می‌گردد:

روکش هایگلاس

از جنس پلکسی گلاس و بر پایۀ پلاستیک بوده، ظاهر نئوپان را صاف و براق می‌نماید. در صورت مواجه با رطوبت این روکش باعث لغزیدن رطوبت از روی نئوپان شده و قیمت مناسب‌تری نسبت به هایگلاس ام‌دی‌اف دارد.

روکش چوب طبیعی

علاقه مندان به طبیعت و شکل و شمایل چوب، نئوپان را با لایه‌ای نازک از چوب طبیعی می پسندند. این محصول با قیمت کمتری نسبت به چوب طبیعی در بازار عرضه شده و جلوه‌ای همچون چوب به نئوپان می‌دهد.

بیشتر بخوانید...  لیست بهترین برند ام دی اف پلی گلاس | خرید اقتصادی

روکش لمینت

این روکش از جنس کاغذ و پلاستیک رزین با ظاهر براق یا مات ساخته شده که البته نوع براق آن به پای زیبایی و شفافیت روکش هایگلاس نمی‌رسد.

روکش ملامینه

با این روکش مقاومت نئوپان در برابر رطوبت و خش افزایش یافته و ظاهری همانند ام‌دی‌اف ولی با مقاومت کمتر پیدا می‌کند. استفاده از این روکش امکان ماشین کاری لبه‌های نئوپان برای جلوگیری از تیز و برنده بودن لبه‌ها را فراهم می‌نماید.

روکش لترون

نوع ارزان روکش نئوپان رنگی که دارای مقاومت بسیار ضعیفی در برابر رطوبت و حرارت بوده و بیشتر در نوار لبه استفاده می‌گردد.

روکش های آکریلیک، uv وHPL  نیز برای آن استفاده می‌گردد.

انواع نئوپان

در مرحلۀ پرس نمودن مایع حاصل از خرده چوب و چسب جهت فرم دادن به مایع از سبک و قالب‌های متفاوتی استفاده شده که نوع نئوپان را متفاوت می‌نمابند.

که در ادامه این انواع را بررسی می‌نماییم.

نئوپان با پرس صفحه

هنگامی‌که مایع با پرس صفحه‌ای تحت فشار قرار‌گیرد، نئوپان حاصل با قالب صفحه‌ای شکل گرفته که بعداً برش داده می‌شوند.

نئوپان با پرس قالبی

این قالب پرس مایع را در کناره‌های محصول دارای انحنا می‌نماید.در واقع با این روش تیزی لبه‌ها گرفته شده و به شکل منحنی در‌می‌آیند.

نئوپان با پرس غلتکی

در این حالت مخلوط مایع چسب و خرده چوب از بین غلتک‌هایی با ضخامت یکسان عبور کرده و فرم نهایی آن تقریبا مشابه روش پرس صفحه‌ای است.

نئوپان بافت سیمانی

استفاده از سیمان در ساختار نئوپان باعث افزایش استحکام آن شده و از آنجا که سیمان با رطوبت رابطۀ خوبی دارد، رطوبت باعث افزایش استحکام این نوع نئوپان می‌گردد.

البته این نوع نئوپان نسبت به انواع دیگر سنگین‌تر است.

فرق نئوپان و ام دی اف چیست؟

فرق نئوپان و ام دی اف چیست؟

ویژگیام‌ دی‌ اف (MDF)نئوپان
مواد اولیه و ساختارساخته‌شده از خرده چوب‌های ریز و هم‌اندازه با تراکم بالاساخته‌شده از خاک‌اره و خرده‌چوب‌های درشت‌تر با فشردگی کمتر
استحکام و مقاومتدارای استحکام و مقاومت بیشترمقاومت کمتر نسبت به MDF
سطح ظاهریصاف، یکنواخت و مناسب برای رنگ و روکشزبر، خشن و دارای قابلیت کمتر برای رنگ‌پذیری
قابلیت روکش‌پذیری و رنگ‌آمیزیبالا؛ قابل استفاده با انواع روکش و رنگمحدود؛ به دلیل سطح زبر و لبه‌های خشن
مشکل بوی نامطبوعمعمولاً بدون بوی آزاردهندهممکن است بوی بد بدهد به دلیل استفاده از چسب‌های شیمیایی مانند آمونیاک و تولوئن
راهکار رفع بوی بد چوبنیاز ندارداستفاده از چسب با کیفیت بالا، جوش شیرین (۲۴ ساعت روی سطح بماند) یا دستمال مرطوب با سرکه و آب
بیشتر بخوانید...  ام دی اف خام یا چوب؟ تفاوت ام دی اف و چوب چیست؟

کلام آخر

در طول این مقاله سعی کردیم شما عزیزان را با چوب نئوپان چیست؟ و کاربرد انواع نئوپان و اینکه نئوپان روکش دار چیست، آشنا نمایم. برای انتخابی مطمئن جهت خرید عمده نئوپان در چهاردانگه و سایر شهرها، گروه بازرگانی سنتر ام‌دی‌اف جهت همراهی در انتخاب محصول مناسب برای خرید در کنار شماست. لازم به ذکر است، همکاری این بازرگانی با تولیدکنندگان داخلی و خارجی، مجموعه ای شامل تمامی انواع، مدل‌ها و روکش‌های موجود در بازار را پیش روی شما قرار می‌دهد. امیدوارم در این طیف وسیع تنوع، کاربردی‌ترین محصول را برای خواستۀ خود انتخاب نمایید.

سوالات متداول شما

نئوپان چه تفاوتی با MDF دارد؟

نئوپان از ذرات درشت‌تری ساخته شده و معمولاً مقاومت کمتری نسبت به MDF دارد. MDF سطحی صاف‌تر و قابلیت ابزارکاری بهتری دارد، اما نئوپان سبک‌تر و ارزان‌تر است.

آیا نئوپان برای کابینت‌سازی مناسب است؟

نئوپان در ساخت کابینت‌های اقتصادی و با روکش PVC یا ملامینه کاربرد دارد، اما مقاومت آن در برابر رطوبت پایین است؛ بنابراین برای فضاهای مرطوب مانند زیر سینک پیشنهاد نمی‌شود.

نئوپان در چه ابعاد و ضخامت‌هایی تولید می‌شود؟

نئوپان در ابعاد استاندارد مانند 244×122 سانتی‌متر و در ضخامت‌های متنوعی از 8 تا 25 میلی‌متر تولید می‌شود.

به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *